Kjenn din elgitar

Hvis du akkurat har begynt å spille gitar kan det sikkert virke overveldende at det finnes så mange forskjellige typer, spesielt når det kommer til elgitarer. I denne artikkelen tar vi en kikk på noen av de mest kjente merkene og modellene, slik at du kan få et overblikk og kanskje finne frem til hvilken som passer til deg.

Hvis du ikke har spillet gitar før vil vi anbefale deg å lese denne artikkelen først.


Innhold

  1. Gibson

  2. Fender

  3. Gretsch

  4. Ibanez

  5. Rickenbacker

  6. B.C. Rich

  7. Få undervisning i ditt instrument

  8. Hvem er Musikk-undervisning.no?


Gibson

Gibson har røtter helt tilbake til 1902 da selskapet ble startet som "Gibson Mandolin-Guitar Manufacturing Company" i Michigan, USA. Selskapet var en av de første til masseproduksjon av elektriske gitarer, og selv om de hadde flere vellykkede modeller gjennom 1930- og 1940-årene, ble de virkelig lagt merke til da de lanserte sin mest ikoniske modell, Les Paul, i 1952 som er oppkalt etter den berømte gitaristen. Siden da har flere populære modeller oppstått, og Gibson er for mange det første de tenker på når det gjelder elektriske gitarer.

Gibson eier også selskapet Epiphone, som selv har lansert en rekke kjente gitarmodeller gjennom årene. I dag er de best kjent for å produsere budsjettversjoner av Gibsons egne modeller. Hvis du liker Gibson's gitarer, men ikke er villig til å betale så mye, burde du kanskje vurdere en Epiphone.

Les PaulFå instrumenter er så ikoniske som Gibsons Les Paul. Dette skyldes spesielt dens popularitet i rockemusikken, hvor guitarhelter som Slash fra Guns'n'Roses, Jimmy Page fra Led Zeppelin og Joe Perry fra Aerosmith har tatt gitaren til seg.

Gitaren brukes også i mange andre sjangrer enn rock, og er spesielt populær for sin lange sustain.

SG

SG'en (Hvilket står for Solid Guitar) ble introdusert i 1961, og var opprinnelig en variant av Les Paul-modellen. Imidlertid var Les Paul selv ikke lenger imponert over gitaren og spurte Gibsons daværende president om å fjerne navnet hans fra gitaren. Heldigvis delte ikke alle meningen til Les Paul, og SG har siden blitt en av Gibsons mest populære modeller.

Hvis du noen gang har sett et bilde av Angus Young, leadgitaristen i australske AC/DC, har han sikkert hatt sin trofaste Gibson SG med ham. På samme måte spilte Black Sabbaths Tony Iommi nesten utelukkende på SG helt fra de tidlige sabbatsdagene. Gitaren er tynnere og lettere enn en Les Paul, noe som er verdt å ta hensyn til når du velger gitar.

ES-335

ES-335 er kanskje ikke det mest elegante navnet i verden, men heldigvis er gitaren selv veldig elegant. Gibson introduserte ES-335 i 1958 i et forsøk på å lage en elektrisk gitar med samme varme lyd som en hollow-body gitar, men uten samme tendens til feedback. ES-335 er populær i rock, jazz og blues, og spesielt bluesgitaristen B.B. King er kjent for sin svarte ES-335 som han har kalt Lucille.


Fender

Gibsons største konkurrent har alltid vært Fender. Selskapet startet i 1943 i California, og var faktisk den første som lanserte en masseprodusert elektrisk gitar, Telecast. Siden da har Fender lansert mange populære gitarer og basser, og en av de mest kjente modellene i dag er Telecast, samt Stratocaster, Jaguar og Jazz Master.

På samme måte som Gibson eier Epiphone, har Fender firmaet Squier som primært lager budgetversjoner av deres mest populære modeller.

Stratocaster

Det vil alltid være debatt om hvilken som er den mest berømte gitaren i verden: Gibson's Les Paul eller Fender's Stratocaster. Stratocaster ble lansert i 1954 og dens ikoniske form har blitt kopiert mange ganger siden da. Gitaren er veldig allsidig, og det er nesten ikke noe den ikke kan brukes til. Rock, pop, country, blues, reggae og heavy metal - Den kan nesten alt!

Listen av gitarister som er kjente for å spille på Stratocaster er nesten uendelig, men det kan nevnes store navn som Jimi Hendrix, Eric Clapton, David Gilmour fra Pink Floyd og John Mayer.

Telecaster
Telecasteren ble lansert i 1950 og er den eldste modellen av elektrisk gitar som fortsatt masseproduseres. Telecasteren er en utvikling av Fenders første masseproduserte elektriske gitar, Fender Esquire, som bare hadde en pickup. Opprinnelig ble telecasten kalt Broadcaster, men fordi Gretsch allerede hadde en rekke trommer under navnet Broadkaster måtte Fender finne et nytt navn, og i 1951 ble den kalt Telecaster.

Telecast er mye brukt i nesten alle sjangere, og Keith Richards fra The Rolling Stones er sjelden sett på scenen uten en Telecaster i hendene. Gitaren er spesielt populær i indisk rock, hvor gitarister som Johnny Marr fra The Smiths, Jonny Greenwood fra Radiohead og Blham Coxon fra Blur alle har brukt den mye.

Jaguar og Jazzmaster

Selv om det er noen klare forskjeller mellom lyd og konstruksjon, er Fenders Jaguar og Jazzmaster-modeller ofte nevnt i samme setning. Jazzmesteren ble introdusert i 1958, og ble opprinnelig markedsført til jazzmusikere, men i stedet var det surfemusikere som tok gitaren til seg, og de tok også Jaguar til seg da den ble lansert i 1962. Jaguaren og jazzmasteren kunne dog ikke helt måle seg med Stratocasteren og Telecasteren i popularitet så produksjonen av de to ble stoppet i 1975.

Her slutter historien dog ikke, for de to modellene ble enormt populære i punk og indiesjangrene på slutten av 70-tallet, og takket være navn som Elvis Costello, Sonic Youth, og My Bloody Valentine vokste de to modellene i popularitet og produksjonen av begge modellene blev etter hvert startet opp igjen.


Gretsch

Gretsch ble grunnlagt i New York av en tysk immigrant i 1883, og produserte opprinnelig banjoer, tamburiner og trommer. I de 136 årene siden dette har selskapet blitt en av de mest respekterte i amerikansk instrumentproduksjon, og er spesielt kjent for sine store hollowbody gitarer. Selskapet hadde en flott tilhenger i den populære countrymusikeren Chet Atkins hvis kallenavn var Mr. Gitar, og han laget selv et navn på en modell, nemlig deres 6120.

Gretsch inngikk et samarbeid med Fender i 2002, som nå står for utvikling, distribusjon og salg av Gretsch-instrumenter. Gretsch gitarer produseres fortsatt i dag, men hovedsakelig i Asia, så hvis du vil ha en ekte amerikansk Gretsch må du få tak i en av deres "Custom Shop" -modeller.

6120
I 1955 lanserte Gretsch sin 6120 modell, og den hadde fra starten av vind i seilene fordi den hadde Chet Atkins som advokat. Gitaren har vært i konstant produksjon siden da, og selv om den aldri har vært så populær som Gibson og Fenders mest populære modeller, har den mange tilhengere spesielt i Country and Bluesgrass musikk.

Utover Chet Atkins tok Eddie Cochran og Duane Eddy begge gitaren til seg, og i 1960-årene opplevede Gretsch en stor etterspørsel på deres gitarer etter at George Harrison hadde spillet på to av deres andre modeller, Country Gentleman og Tennessean, på TV-opptredener med The Beatles.


Ibanez

Ibanez ble grunnlagt i 1957 i Nagoya, Japan, og deres første elektriske gitarer lignet Gibson og Fenders modeller så mye at selskapet ble saksøkt av Gibson. Heldigvis hadde Ibanez noen originale design i ermet, og de har siden blitt et av de mest populære gitarmerkene når det gjelder tungmetall. Ibanez var det første selskapet som produserte 7-strengs og 8-strengs elektriske gitarer, og de mest kjente Ibanez-gitarene er preget av å ha en rask nakke og et pålitelig tremolosystem.

Den mest kjente forkjemperen for Ibanez gitarer er nok Steve Vai. I 1987 startede Ibanez og Vai et samarbeid som førte til utviklingen av noen av firmaets mest populære gitarer.

JEM og RG
Samarbeidet mellom Steve Vai og Ibanez skulle vise seg å være fornuftig, og i 1987 lanserte Ibanez to av deres søtrste modeller: JEM og RG. Begge gitarene er såkalte "superstrats", som betyr at deres design er basert på den klassiske Fender Stratocaster, men med et mer aggressivt design, flere bånd på halsen og med humbucker pickups.

JEM ble utviklet direkte etter Steve Vais spesifikasjoner, og i dag bruker han fremdeles hovedsakelig JEM-gitarer, både live og i studio. RG-serien, opprinnelig kalt Roadstar, ble utviklet samtidig og har mye til felles med JEM-gitaren. Det er den mest populære Ibanez gitaren til dags dato, og det finnes mange varianter.


Rickenbacker

Hvis du noen gang har sett et bilde av The Beatles på scenen, har du sett en Rickenbacker gitar. John Lennon og George Harrison bidro til å gjøre merket kjent over hele verden, og selv om de med tiden begynte å spille på andre gitarer, vil det alltid være en Rickenbacker forbinder med The Beatles.

Rickenbacker startet i California i 1932 og har æren av å være kreditert som verdens første produsent av elektriske gitarer. Deres gitarer har en spesielt ringlende lyd, og spesielt deres tolv-strengsgitarer bidro til å definere lyden fra 60-tallet.

360, 360/12 og 370/12
I 1958 lanserte Rickenbacker sin 360-modell, og selv om den var populær var det 12-strengsversjonen 360/12 som ble legendarisk. George Harrison brukte gitaren på mange tidlige Beatles-opptak og gjorde den til en sensasjon. Roger McGuinn fra Byrds kjøpte en 370/12 som var nesten identisk med 360/12, men med tre pickups i stedet for to, og The Byrds baserte i utgangspunktet hele lyden sin på dette instrumentet.

I årene siden har blant andre Peter Buck fra R.E.M. og Johnny Marr fra The Smiths vært med på å holde den ringlende Rickenbackerens lyd i live, og Tom Petty var spesielt glad for Rickenbacker gitarer.


B.C. Rich


B.C. Rich startet i 1969 i California, og deres kjennetegn ble raskt de oppsiktsvekkende formene deres gitarer hadde. Spesielt var modeller som The Bich, Mockingbird og Seagull kjent for deres alternative (noen kan til og med våge å kalle dem upraktiske) kroppsformer.

B.C. Rich er et spesielt populært merke blant metalgitarister, og hvis du noensinne har sett en gitarist stå og temme noe som lignet på en forvokst flaggermus, så er der gode sjanser for at det bare var en B.C. Rich gitar.

Warlock

Noen gitarer, som Telecasterene, er bygget for å være allsidige og kan i prinsippet brukes i alle sjangere. Warlocken kunne ikke vært mer skreddersydd for tyngste heavymetal. Den ble lansert i 1981 og ble en fast favoritt blant tunge acts som Motley Crue, Sepultura og Lita Ford.

Selv om den hovedsaklig fås i sort, har noen gitarister valgt å bestille den i det originale designet. Paul Stanley fra KISS spillte som kjent på en Warlock som var malet som et knust speil. I dag er gitaren fortsatt populær, spesielt fordi gitarister som Kerry King fra Slayer har tatt den til seg.


Finn en lærer der du bor!

Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. Vi har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!


Hva er Musikk-undervisning.no?

Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.

Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail post@musikk-undervisning,no

Finn en lærer i dag