Lær å spille gitar

Alle vet hvordan en gitar lyder. Men hva er forskjellen mellom de ulike typer gitarer? Skal du koble til strøm? Og hvordan lærer du å sette fingrene på de riktige stedene på strengene?

Her har vi satt sammen en gitarguide slik at du raskt kan få en grunnleggende forståelse av instrumentet. Du vil også finne gode råd for å komme i gang og få rett forutsetninger til å velge riktig undervisning.


Innhold

 1. Akustisk eller elektrisk?

 2. Slik stemmer du gitaren

 3. Gripebrettet

 4. Øveteknikker, stillinger og oppvarming

 5. Fingerspill og plekter

 6. Akkorder

 7. Skalaer, solo og riffs

 8. Min første gitar

 9. Gode råd til nybegynnere

 10. Få undervisning i ditt instrument

 11. Hvem er Musikk-undervisning.no?


Akustisk eller elektrisk?


I utgangspunktet skiller man mellom akustiske og elektriske gitarer, og begge typer er delt inn i flere underkategorier. Her kan du lese om de vanligste typene som er i bruk i dag, slik at du enkelt kan bestemme hvilken type som er riktig for deg.

Akustisk

Det finnes to hovedtyper av akustiske gitarer, nemlig spansk og vestlig. Den spanske gitaren bruker nylonstrenger og er spesielt kjent fra klassisk musikk og flamenco. Siden strengene er myke og fingerbrettet bredt og flatt, er denne typen også egnet som nybegynnergitarer da det er god plass til fingrene, og strengene er ikke så vanskelig å trykke ned.

Westerngitaren har stålstrenger og har en mer metallisk lyd og mer volum enn spansk. Westerngitaren er opprinnelig forbundet med cowboysanger rundt leirbålet og er spesielt vanlig i folkemusikk, men er også vanlig i dag i alt fra rock til pop. Westerngitaren kan være vanskelig å spille på for en nybegynner, men hvis du ikke har så store hender kan det faktisk være det riktige valget med et sett av tynnere strenger, siden nakken er smalere enn i en spansk.

Elektrisk

Hvis du virkelig ønsker å kunne lage høy lyd med gitaren er elektrisk gitar det riktige valget. Den produserer ikke lyd selv, men må kobles til en forsterker ved hjelp av en instrumentkabel (ikke en strømkabel eller høyttalerkabel). I dag er det også mulig å koble den elektriske gitaren til musikkprogramvaren og bruke såkalte plug-ins i stedet for vanlig forsterkning. Det krever imidlertid et grensesnitt for å konvertere signalet fra analog til digital. Det kan være en billigere løsning, og du har 100% kontroll over lydnivået og kan spille stadionrock sanger midt om natten uten å vekke naboene.


Slik stemmer du gitaren


For å kunne bruke de vanlige akkordgrepene - og ikke minst leke med andre - må gitaren først stilles inn riktig. Det finnes en standard stemming (også kalt tuning), som brukes over det meste av verden og er basert på kammertone A på 440 hertz. Den er funnet ved hjelp av en stemmegaffel eller en elektronisk stemmemaskin, tilgjengelig enten i håndholdt- eller pedalformat, som en app for telefonen eller andre muligheter. Du kan også stemme etter et piano hvis du vet hvordan tonene distribueres på tangentene.


En stemmemaskin


Ved å skru på stemmeskruene stemmes de seks strengene i forhold til kammertonen. Bruk denne rekkefølgen fra den tykkeste til den tynneste strengen: E-A-D-G-H-E. Dermed kommer den samme tonen (E) fra den øvre og den nedre strengen, men med to oktavavstand, dvs. at den tykke strengen høres dypere ut enn den tynne.

Mange sanger er imidlertid skrevet i såkalte åpne stemninger som "DADGAF" eller "åpen G", og det gjør det lettere å bruke et slider (også kalt bottleneck). Mens med en capo kan man på et øyeblikk stemme om og bytte toneart på hele gitaren uten å endre fingergrepet.


En gitar capo

Slider i messing


Du kan lese mer om hvordan du stemmer din gitar i denne artikkelen.


Gripebrettet


Tonene på en streng kommer i samme rekkefølge som på et piano (C-D-E-F-G-A-H), men på gitaren beveger du ikke bare fingrene dine på langs men også på tvers av strengene. For hvert strengbytte blir tonesekvensen forskjøvet med samme avstand, en fjerdedel - med unntak av intervallet mellom G- og H-strengene som utgjør en tredjedel.


Gripebrettet på en elektrisk gitarØveteknikker, stillinger og oppvarming


Det er alltid viktig å varme opp før du begynner å spille og øve deg. På den måten forhindrer du overanstrengelse og i verste fall senebetennelse. Av samme grunn er det viktig å ha regelmessige pauser slik at musklene ikke begynner å spenne seg. Det vil være mer behagelig å spille hvis gitaren hviler på låret i sittestilling og hvis nakken holdes i en vinkel som gjør det naturlig å bøye håndleddet. Hvis du spiller stående, bør beltet justeres slik at gitaren er på samme sted på kroppen som når du sitter. Husk å ta gitaren av under pausene, slik at skulderen ikke blir vond av gitarens vekt.


Fingerspill og plekter

Fingerspill og spill med plekter er uten tvil de vanligste spillteknikkene på gitar. I fingerspillet bruker du enten neglene eller fingertuppene dine til å slå strengene og dermed oppnå en myk, varm og dynamisk lyd. Plekteret derimot er et lite stykke plast eller lignende, som i erstatning for neglen gir mer volum, presisjon og hastighet samt gir tilgang til en rekke teknikker som ikke kan utføres med fingertuppene. Plekter er tilgjengelige i mange størrelser og tykkelser og er vanligvis veldig billig å kjøpe.

Akkorder

Akkorder er en kombinasjon av toner som sammen skaper en harmonisk samklang. På gitaren finnes det flere måter å spille akkorder, som alle høres ulike ut og gir forskjellige muligheter.

Åpne akkorder krever ikke så mange fingre da også de løse strengene klinger med. Det vil si at noen av strengene blir spilt på, men ikke presset ned. Nedenfor finner du en liste over de mest grunnleggende akkordene.

Fingersettet er angitt slik: 1 er pekefinger, 2 er langefinger osv.
X betyr at en streng ikke spilles på, mens O betyr at strengen spilles på “løst”.

Diagram af D-dur akkord på guitarDiagram af A-dur akkord på guitarDiagram af G-dur akkord på guitar

Barréakkorder er basert på fast definerte fingerposisjoner som beveger seg opp og ned langs gitarhalsen og tillater å spille halvtidsintervaller, noe som de åpne akkordene ikke gjør (med mindre man har en capo). Barréakkordene krever mer fingerkraft og større oversikt, men er i sin tur mer logiske og enkle i praksis når du har lært dem.


Skalaer, soloer og riffs


En skala er en fast sammensetning av toner, og tilsvarer - rent metaforisk - et alfabet som du skriver melodier med. Skalaen danner også utgangspunktet for hvorvidt tonearten er dur eller mol, men det er også mange skalaer som kan viske ut nyansene mellom dur og mol. Det kjenner man igjen blandt annet fra blues og indisk musikk. Når man har lært de ulike skalaene, er det lettere å komponere akkorder på nye måter, og jo flere skalaer men kan, jo større vokabular har du når du må improvisere.

Et riff er en relativt kort rytmisk melodisk figur som kan spilles i stedet for, eller samtidig med, akkorder. Riffene gjentas ofte etter en fast struktur og kan ha samme funksjon som et hook, da de bidrar til å strukturere og karakterisere sangen. Et riff bygger på en skala i samsvar med sangens toneart og i den anledningen kan den være en god overgang for å lære å improvisere og spille solo.


Min første gitar


Når du begynner å spille gitar, er det viktig å finne en modell som er god å sitte med på fanget og spille på. Leksjonene og øvelsene er bare morsomme når du har funnet riktig instrument, og vi anbefaler at du besøker din lokale musikkbutikk og får en profesjonell til å hjelpe deg med å velge riktig. På den måten er du sikker på at du ikke bruker for mye penger på en gitar som enten er for stor, for liten eller har mange funksjoner du ikke trenger (ennå). Du kan også alltids spørre våre lærere om råd før du faller for et godt tilbud på nettet.


Gode råd til nybegynnere


Hvis du er nybegynner på gitaren har vi her samlet noen råd som gjør det enklere å begynne å spille.

1. Øv daglig

Det gir bedre resultater å øve 10 minutter hver dag enn 1 time en gang i uken. Det hjelper også å venne til og trene fingrene. Oppbevar gitaren innen rekkevidde, slik at du ikke trenger å bruke så lang tid på å finne den og pakke den ut.

2. Bygg opp hard hud og sterke fingermuskler

Huden på fingrene må venne seg til strengenes motstand, og i begynnelsen kan du få ømme fingre og til og med blemmer hvis du spiller for lenge om gangen. Hvis øvelsene derimot holder på for lenge, bygger du ikke opp den nødvendige harde huden. Se råd nr. 1.

Du må også bli vant til å bruke fingermusklene uten å spenne musklene i håndleddet, underarmen, albuen og skulderen. Hvis man føler ubehag i hånd og arm, bytt posisjon og ta pause for å unngå skade. Til å begynne med kan det være en utfordring å bygge den nødvendige styrken, men den kommer raskere enn du tror og har ingenting å gjøre med kroppsstørrelse, alder eller generell styrke.

3. Pass på din gitar

En gitar er et delikat instrument som fortjener sin egen boks eller en gig-bag (en spesielt designet ryggsekk i tykk, beskyttende kvalitet). Ikke sett den mot veggen, og ikke legg den på gulvet: men istedet burde du skaffe et gitarstativ slik at den står trygt og innen rekkevidde.

4. Ha ekstra strenger

Ha alltid ekstra strenger i gitarboksen eller i giggen din. Når en streng ryker bør den erstattes umiddelbart slik at gitaren holder sin stemning og oppsett og treet ikke endrer posisjon på grunn av endret trekk fra strengene. Da blir den heller ikke som en ny sykkel som blir stående og ruste bare fordi den har et punktert dekk.

5. Hold oppe din motivasjon

Pass på at du spiller sanger du liker slik at øvelsene ikke føles som kjedelige hjemmelekser. Fortell læreren hva du vil lære, slik at dere sammen kan planlegge riktig undervisning for deg. Det er alltid en suksessopplevelse når du plutselig kan spille favorittsangene dine!


Finn en lærer der du bor!


Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. VI har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!


Hva er Musikk-undervisning.no?


Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.

Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail [email protected],noFinn en lærer i dag