Barbershop

The Dapper Dans, Disney World

Hva er Barbershop?

Barbershop er vokalmusikk fra det 18. århundre USA, hvor det raseskilte amerikanske samfunnet forbød afroamerikanere fra å gå til teater eller til konserter. Å synge barbershop ble derfor en kilde til underholdning og tidsfordriv i de afroamerikanske hjem.

Barbershop synges primært av fire menn, som har hver sin stemmetype: tenor, lead, baryton og bass.

Sjangeren låner harmonier fra gospelmusikk og er preget av at sangene hovedsakelig er basert på gamle jazzstandarder med tette harmonier, som er basert på jazz harmonien. Spesielt dominerende-7-akkorder er en veldig dominerende akkordtype i stilen. I en ekte barbershop-ordning er 35% akkorder dominerende-7s.

Sheetmusic showing II-V-I in C major

Her ses en II-V-I-kadence i C-dur. Det er spesielt den andre akkorden (G7) som kjennetegner barbershopsjangeren.


Barbershopmusikken du hører i dag er veldig forskjellig fra den første utgaven av barbershop. Som så mange andre musikksjangere har barbershop over tid utviklet seg fra å være sammensatt av enkle jazztoner til å inkorporere mer komplekse lyder.

Forskellige typer av barbershop

I 1940 etablerte Barbershop Harmony Society, som er ansvarlig for å beskytte og opprettholde barbershoptradisjonen, regler for hva som er barbershop og hvordan man skal holde konkurranser i barbershopsang - både for kvartetter og for kor.

Gjennom dette settet av regler kan det sies at to forskjellige typer barbershop har oppstått – contestable songs, altså sanger som er tillatt å konkurrere med og showtunes, som ikke oppfyller de offisielle kriterier men som allikevel bærer preg av barbershoppens fundamentale tradisjoner.

Når folk hører ordet "barbershop", tenker de fleste på menn i halmhatter med bolter fargede klær. Men mye har skjedd siden da: I dag har barbershoppere sjelden den tradisjonelle uniformen.

Stemmetyper

En barbershopkvarter består av fire stemmetyper:

Tenor: I øverste etasje er tenor. Han synger lyst og lett, og ligger mesteparten av tiden i stemmeposisjonen som altstemmen befinner seg i (dvs. ganske lys). Falsetto og mix-stemme er karakteristiske, og tenorstemmen fungerer vanligvis som en stemme til melodien.

Lead: I midten huser leaden. Det er han som "leder" de andre, og derfor holder han melodien det meste av tiden. I barbershop sang er det viktig at du alltid kan høre melodien i sangen, og derfor er det leaden som vanligvis bestemmer dynamikk og frasering.

Baryton: Barytonstemmen beskrives av noen barbershoppere som "ninjaen". Årsaken til dette er at hans jobb er å fylle ut de manglende akkordnotene som ikke blir tatt av bass, lead eller tenor.

Bas: I bunnen brummer bassen. Han synger de dypeste tonene og er med på å skape fundamentet i harmoniene, som de andre legger seg overfor.

Tilsammen kan de fire stemmetypene skape en kvartett, som kan synge et utall av tradisjonelle barbershopsanger.

Barbershop for alle

Barbershop er en sport for mange, og det er årlige nordiske, europeiske og internasjonale mesterskap som du kan delta på på i lik måte med andre entusiastiske barbershopsangere.

Dette betyr ikke at du ikke kan synge barbershop for moro skyld - derfor har Barbershop Harmony Society laget en sangbok, "The Barberpole Cat Program", som tar sikte på å innvie nysgjerrige sangere til å lære hva barbershop er.

Finn en lærer der du bor!

Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. VI har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!

Hva er Musikk-undervisning.no?

Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.

Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail post@musikk-undervisning,no


Finn en lærer i dag