Toneart

Tonearter

I denne artikkelen kan du finne ut av hva en toneart er. Du kan lese litt om hvordan du finner frem til en sangs toneart, hva en toneart betyr for en sangs tone- og akkordinnhold. Deretter kan du se alle paralleltonearter og finne ut av hva modulasjon er for noe.


Close-up af mand der spiller på opretstående klaver


Hva er en toneart?

Alle sanger går i en toneart. Eller så går verset i én toneart og verset i en annen. Toneartens grunntone er den tone og akkord sangen begynner og slutter med.

Når man sier at en sang går i C-dur mener man, at dens toneart er C-dur. Det betyr at den skala sangen er bygget over, er en C-dur skala, at sangens grunntone er c og at tonika er akkorden C-dur. Det samme hvis en sang går i D-moll: Så bygger sangen på en D-moll skala, dens grunntone er d og tonika er akkorden Dm.

Det finnes 12 forskjellige toner (se artikkelen om toner og tonenavn. Hver av disse tonene kan være grunntonen i en toneart. Over denne grunntone kan man så ha en hvilken som helst skala, oftest en durskala eller en mollskala (se artikkelen om skalaer). De toner som er i skalaen, bestemmer også hvilke toner og akkorder som hører hjemme i tonearten, og hvilke som er ”utenfor tonearten”.


Hvordan finner jeg en sangs toneart?

Det er relativt lett å høre når en sang lander på den akkorden som er toneartens tonika og grunntone. Det er som om at sangen først "slutter" eller "hviler" på den akkorden. Du kan lese mer om det under musikkanalyse-artikkelen om tonika. Hvis du skal finne en sangs toneart kan du:

Hvis du har notene:

- Se artikkelen om kvintcirklen og om fortegn

Hvis du ikke har notene:

- Lytt til sangen: Hvilken akkord ’hviler’ sangen på?
- Se evt. artikklen om musikkanalyse
Hva er Musikk-undervisning.no?


Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.

Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail [email protected],no