Lær om Fiolin

Litt om fiolin

Fiolinen er et av de mest kjente klassiske instrumenter. Selv når folk blir spurt om navnet på en cello eller en kontrabass kan det komme svar som ”er ikke det bare en stor fiolin?”.

Fiolinen ble oppfunnet i midten av 1500-tallet i Italia, men utviklet seg veldig raskt til et betydningsfullt klassisk instrument.
Størstedelen av instrumentet består som de fleste strykeinstrumenter av tre, som også gir en helt unik naturlig klang.

Lyden av en fiolin er ansett som ekstraordinært vakkert, grunnet instrumentets mange muligheter. Instrumentet kan inngå i mange forskjellige roller, i stykker med vidunderlig virtuos solostemme til skremmende undertoner i skrekkfilmer.


Velg den rette fiolinen


Ved kjøp av eget instrument er det veldig viktig å forholde seg til disse spørsmålene:

Hvor stor skal fiolinen være?

Fiolinene finnes utover 4/4 (som er full størrelse), i størrelsene 3/4, 1/2, 1/4, 1/8, 1/10, 1/16 og 1/32.
De minste fiolinene (i størrelser under 1/2) finnes generelt ikke i raffinert kvalitet. Da størrelsen er til nybegynnere.

Disse brøk-betegnelser har ingenting med den reelle størrelse å gjøre, og derfor er en 3/4-violin ikke 3/4 størrelse av en fiolin i full størrelse.

Kroppslengden (uten hals) av en alminnelig fiolin er cirka 35 cm. En 3/4-violin er cirka 33 cm. og en 1/2-violin er cirka 30 cm. Fiolinstørrelser er ikke standardiserte, og kan variere fra bygger til bygger.

Typisk spiller man på en ”hel” fiolin fra 12 år og oppover, på en 3/4 i alderen 9-12, 1/2 i alderen 7-9, en kvart i alderen 5-7, og 1/8 eller mindre alt etter behov.


Utstyr til fiolinen


Det er litt ekstrautstyr som utgjør en samlet fiolin. Blant de viktigste å forholde seg til er de strenger man setter på, samt den bue som velges.

Strenger

Fiolinstrenger er en vesentlig del av en fiolin. Disse skal skiftes ut med jevne mellomrom for å holde lyden til et instrument så perfekt som det var da det kom ut av kassen.

Disse kommer i forskjellige størrelser og materialer, blant annet stål og syntetisk, som vil gi en forskjellig tonekvalitet og respons.

En god anbefaling til et billigt sett strenger for nybegynnere er merket ”Dominant”. Har man en tendens til å svette mye, er det bedre å gå etter sterkere strenger (av titanium) og her kan merket Thomastik anbefales.

Buen

For å spille på fiolinen kreves det en bue, da gnidningen fra hestehårene (smurt med harpiks) mot strengen gir den klassiske fiolintone.

Buer fås, som selve fiolinen i de samme størrelsene, så her er det viktig at man velger den samme som fiolinen (3/4 violin og 3/4 bue).

Buer kan være like så dyre som selve fiolinen, da det også har betydning hvor de i verden er laget, samt hvem som har spilt med dem før. 

Typisk er italienske og franske buer dyrere enn buer fra andre steder i verden. Det kan derfor være en god ide å ha dette i bakhodet, når kvalitetsbuen skal kjøpes.
Likesom fiolinen er det en god idé å låne buen med hjem, så buen kan testes i kontekst.


Positur


Når man spiller fiolin gjøres det typisk stående eller sittende. I begge tilfeller er det veldig viktig at man har en fornuftig og avslappet positur. Ellers kan man fort få problemer med skuldersmerter.

Det å spille fiolin er ikke det mest naturlige for kroppen, derfor skal fokus være å få kroppsholdningen/posituren til å være så naturlig som mulig.


Noter


Det utrolig viktig å lære å lese noter, da dette gjør det mulig å spille en hvilken som helst melodi eller et stykke man aldri har sett eller hørt før.
Notelesning tar tid å bli god til.
En stor fordel er at når det først er lært kan det overføres til andre instrumenter. Hvis man ved å lære å spille piano, har lært å lese noter, går det veldig raskt å overføre det til fiolinen.


Teknik


Når man spiller fiolin skjer det mange ting samtidig. Buen beveges med høyre hånd, synkronisert med fingrenes bevegelse på venstre hånd, samtidig med at man leser noter og muligens følger en dirigent.

Dette kan være en betydelig utfordring, hvis verket som spilles byr på store tekniske utfordringer; som mange hurtige noter, dobbeltgrep (flere toner på samme tid), samt at man må tenke på intonation (å spille rent, så tonen hverken er for høy eller for lav).


Oppvarmingsøvelser


Skalaer og treklanger, som er musikalske trappetrinnsmelodier, kan med fordel brukes som oppvarmingsøvelser i den daglige øvingen.
Dette gir en forbedret kjennskap til tonenes plassering, samt forbedring av intonasjonen, da kan man bedre spille med andre instrumenter i samspill.
En fantastisk bok, som varmt kan anbefales er: Carl Fleschs skalasystem.

Det finnes et hav av gode oppvarmingsøvelser for å få fingrene varme og klare til å jobbe på musikalske stykker. Ševčíks studier for fiolin er nevneverdig og populært, som legger stort fokus på høyre og venstre hånd individuelt.
Disse kan særlig være med å til å øke styrken i fingrene, så hurtigspilling og dobbeltgreb blir mer overkommelig.


Gode råd til nybegynnere


Når man skal i gang med den fantastiske musikalske reisen det er å lære å spille fiolin, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne.

Det er et hav av online videoer på Youtube om å spille fiolin, og ønsker man å kaste seg ut i det på egen hånd, kan det være mye kvalitet å finne, som kan muliggjøre denne reise.

Hvis man ønsker å lære å spille fiolin kan også være en god ide å sjekke ut våre undervisere. Vi har flere profesjonelle fiolinister som underviser både på formiddag og ettermiddag.

Når det kommer til valg av lærer, kan det være en god idé å lese om fiolinlærerens utdannelse.

En utdannet musiker fra et anerkjent institutt eller konservatorium er et kjempepluss, da det betyr at læreren har mottatt undervisning, som styrker den pedagogiske kompetanse, samt i løpet av sin utdannelse har fått erfaring med selv å undervise i instrumentet.

Musikk-undervisning.no`s undervisere har alle relevant utdannelse og flere års erfaring, så du tilbys god undervisning.
Du kan på den enkelte lærer profil lese litt om hvem de er, samt om deres kompetanse.


Motta fiolinundervisning?


Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. VI har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!


Hva er Musikk-undervisning.no?


Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.

Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre fiolinlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail post@musikk-undervisning,no