Lær å spille Cello

Litt om Cello

Celloen er det strykeinstrumentet som har det største toneomfanget og som ligger tettest på den menneskelige stemme. Den kan spille alle de menneskelige korstemmer: sopran, alt, tenor og bass. Den har en velklingende, varm, sangbar klang, og så er den et fantastisk godt instrument til å spille sammen med andre instrumenter. Hos Musikk-undervisning.no kan du lære det flotte instrumentet og dets musikalske muligheter å kjenne, samt å få undervisning av profesjonelt utdannede cellister. Her vil man lære seg korrekt holdning med cello og bue, oppøve spilleteknikk, dyrke notelesning og spille god musikk sammen. Om du er nybegynner eller har spilt før har ingen betydning, alle er velkomne til å starte.


Musikant med cello, afspejlet i gulvet



Når kan du begynne å lære cello?

Det er mulig å begynne å lære å spille cello helt fra 4–5 års alderen. Det finnes forskjellige størrelser av instrumentet helt fra 1/8 til 4/4. Det finnes også en 7/8 cello, som nesten er en fullverdig cellostørrelse.
Hvis du er i tvil om hvilken størrelse du eller ditt barn skal ha finnes det retningslinjer for å finne den riktige størrelsen. som vil passe ditt barn (oversikten er fra Dirdals fioliner, Norge).


Cellostørrelse


Tabellen nedenfor viser retningslinjer for å finne den rette cellostørrelsen. Du skal selvfølgelig få din cellolærer eller annen kyndig person til å hjelpe deg med å finne den rette størrelsen, så dette er kun en veiledning.

Størrelse på cello ut fra alder:

Alder Størrelse
4-6 År 1/8
5-7 År 1/4
7-11 År 1/2
11-15 År 3/4
15+ År 4/4

Størrelse på cello ut fra kroppshøyde:

Høyde Størrelse
Under 131 cm 1/8 - 1/4
131 - 151 cm 1/2
151 - 164 cm 3/4
Over 164 cm 4/4

Cellobuene finnes også i forskjellige størrelser, som passer til den valgte cellos størrelse.


Pleie av cello


Det er viktig at du lærer å pleie ditt instrument fra starten av. Legg aldri celloen på en ru overflate, da det kan slite på celloens lakk. Det aller beste er å legge den tilbake i kassen når du tar en pause. Cellostrengene skal pusses av med en fin støvklut hver gang du har spilt. Buen skal spennes opp hver gang du skal spille med den, den skal ha på harpiks på en gang i mellom (det behøves ikke hver gang). Det er viktig at du spenner ned buen etter hver gang du har spilt.


Cello spillet med bue

Å stemme sin cello


Din cello er stemt i kvinter. Det vil si at det er 5 toner mellom hver streng. Det er fire strenger, som fra den dypeste til den høyeste heter: C- G- D og A. Det er veldig vanskelig i starten å stemme sin egen cello, fordi det er vanskelig å spille på to strenger samtidig. Men man kan med fordel også bruke en tuner, inntil man mestrer å spille på 2 strenger samtidig.

De fleste celloer har finstemmere på strengholderen, som holder strengene fast. Det er mye lettere å stramme eller løsne disse fine skruene fremfor de store skruene ved celloens hode, som ofte er vanskelige å skru opp. Det krever teknikk å få stemt den. Men dette lærer du alt om i undervisningen.


Gode råd til nybegynnere


Nedenfor gjennomgås noen gode råd til nybegynnere i cello:

Når bør man starte?

Man skal ikke regne med at barn lærer raskere hvis de starter så tidlig som mulig (f.eks i treårsalderen). Det er oftest bedre å vente til barnet er litt større og selv har lyst til å spille. Det krever tålmodighet å lære å spille – både for barnet og dets foreldre. Det er nødvendig at foreldrene støtter godt opp om øvingen hjemme. Barnet mister interessen raskt hvis det ikke skjer fremskritt, så det er viktig at foreldrene er med til timene og i den daglige øvingen.

Holdning

Husk at det er veldig viktig å øve inn de riktige holdningene i starten, så man ikke får dårlige vaner og med en gang lærer rett teknikk. Man bør være veldig omhyggelig med å holde riktig på instrument og bue fra starten.

Hvor ofte skal man øve?

Øv hellere korte konsentrerte stunder enn i for lang tid. Gi deg idet du føler du blir trøtt eller mister konsentrasjonen. Du kan ta en liten pause og prøve igjen, eller fortsette neste dag.

Øving

Holdningen av buen er hele tiden baseret på vektprinsippet, dvs. at man utnytter sin armsvekt og noe av sin kroppsvekt til å fremstille tonen i stedet for å presse buen mot strengene. Buen skal strykes så lite som muligt. Å spille konstant er umulig, men jo mer man stryker dess bedre. Dette er veldig viktig for tonenes kontinuitet. Det er også viktig å utnytte vektprinsippet i bueholdningen, samt at du aldri trykkerdine fingre ned på gripebrettet. Her gjelder også vektprinsippet, det er ikke er fingrene selv, men vekten ut fra armen, som der trykker strengen i bunn.

Se dine fremskritt

Det er en god idé å ta opp ditt eller ditt barns spilling fra begynnelsen av, så fremskrittene lettere kan ses. Det er viktig å poengtere at alle kan lære å spille. Når du beskjefter deg med musikk lærer du også andre vesentlige ferdigheter. Du lærer å konsentrere deg, forbedrer din evne til å lytte og du kan bli bedre til å samarbeide med andre mennesker.


Motta celloundervisning?


Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. Vi har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!


Hva er Musikk-undervisning.no?


Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.

Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail post@musikk-undervisning,no