Gitaren er et velkjent instrument, som spiller en stor rolle i de fleste musikalske konstellasjoner. Den er en allsidig del av mange sjangre og kan være del av rytmen eller som et soloinstrument.
Bassen på andre siden, gjør seg ofte som en base for musikken og holder rytmen sammen med trommene. Bassen og gitaren minner ved første øyekast mye om hverandre men de har store forskjeller både i funksjon og posisjon. Strengene på bassen er tykkere, og skaper derfor større svingninger i lyden og gir instrumentet en dypere klang.
Når det kommer til gitar, finnes det mange forskjellige varianter av instrumentet som er laget for forskjellige formål. F.eks er el-gitaren veldig velkjent i moderne musikk og har en stor tilstedeværelse i blant annet pop og rock sjangeren.
Det er viktig å finne en gitar som er god å spille på. Derfor er det høyst anbefalt å gå til en lokal musikkbutikk og prøve de forskjellige typene. I store trekk finnes det 3 typer gitarer: Spansk/ Klassisk gitar, Vestlig gitar og elektrisk gitar. Spansk /Klassisk gitar og Vestlig gitar er begge akustiske gitarer, det vil si en gitar som produserer lyd av seg selv, mens elektriske gitarer trenger en forsterker før det kommer ordentlig lyd.
Alle gitarer har forskjellig lyd, utseende og brukervennlighet, så det er viktig å finne den gitaren som passer ens behov best. I forhold til brukervennlighet kan det pekes ut at det er stor forskjell på de 3 nevnte gitartypene. For eksempel; på en Spansk gitar har du et større gripebrett (der du plasserer fingrene) så det er lettere å ta akkorder og grep. Hvis du har mindre hender kan det derimot være en fordel med en vestlig eller en elektrisk gitar, siden disse har smalere gripebrett (også kalt for “halsen”). På en annen side har de to gitarene stål strenger som kan føre til såre fingertupper i starten.
Lyden er også veldig forskjellig for de 3 gitartypene. Den elektriske gitaren er den vi kjenner til fra moderne musikk på radioen. Mange elever velger denne, fordi ved hjelp av effektpedalene kan gitaren gi 1000 forskjellige ”sounds”. Den akustiske gitaren på andre siden er ikke like versatil da den lyder mer monotont. Men det er også mange som bruker den akustiske gitaren som en nybegynner-gitar, siden du ikke trenger forsterker, innstillinger, kabler osv er den mer håndterlig og lett å starte med.
Alt i alt koker det ned til egen smak og hvilke ambisjoner man har, for alle 3 typene har deres særegne kvaliteter. Det som gjelder er å finne det instrumentet man er mest komfortabel med.
Ønsker du å kjøpe din egen gitar? Her er noen tips om hvilke ting du bør fokusere på før du velger.
Velger du en akustisk gitar er det neste valget om det skal være en spansk eller vestlig type.
Den spanske gitaren (også kalt nylon streng gitar) er ofte anbefalt som en nybegynner gitar siden den er ansett som å være lettere å spille på sammenlignet med en vestlig gitar som har stålstrenger. Som nevnt tidligere er disse to designet litt forskjellig, og det er 2 store forskjeller som bør vurderes når man velger. Den spanske gitaren har et videre gripebrett/hals, så det er bedre rom for fingrene, og den har nylon strenger, som er mykere, som er mildere for fingertuppene. Men bredere grep gjør at man kan få problemer med å nå de forskjellige akkordene om man har mindre hender eller korte fingre.
En annen fordel er at det er lettere å få tonene til å lyde godt og rent, på grunn av nylonstrengene.
Den spanske gitaren er velegnet for sanger rundt leirbålet, sang i stuen eller på mindre scener siden volumet ikke er så høyt, med mindre du anskaffer en spansk gitar med pickup eller setter på en mikrofon.
Den vestlige gitaren, har som sagt stålstrenger, som er litt tøffere mot fingertuppene. Men dette går relativt raskt over da fingrene herder seg. Fordelen med vestlig gitar er at den har smalere grep, som gjør det lettere å ta akkorder om man ikke har så lange fingre.
En annen fordel er at lyden er renere og det er litt mer volum i lyden.
Den vestlige gitaren er også egnet for små scener, men også større ensembler. Den, som den spanske kan også bruke pickup eller man kan sette på en mikrofon i fronten av den og hive den over lydsystemet.
Elektrisk gitanbefalt at en profesjonell utfører denne jobben.
Før du starter å spille gitar bør du vite litt om hvordan og hvorfor du må stemme gitaren:
Før du kan spille på gitaren din bør gitaren være stemt. Det betyr at de 6 strengene alle har en spesiell tone og bør være samstemte. Slik at når du spiller en akkord så vil de klinge godt sammen uten at det høres falskt ut. En streng blir stemt via de små nøkkelhodene som er på toppen av gitaren. Det er 6 nøkkelhoder, ett for hver av strengene.
Den vanligste måten å stemme på er EADGHE- stemming. Hver bokstav representerer den tone en streng skal stemmes i. Det kan tolkes følgende: Den øverste strengen (den med dypest tone) skal stemmes i E. Den neste fra toppen av skal stemmes i A. Den tredje i D, og så videre.
Et lite triks så man ikke trenger å skrive ned de forskjellige tonene kan være å huske denne ramsen: ”En Annen Dag Gikk Hun Ensom”. På denne måten glemmer man aldri hvilke toner de forskjellige strengene skal ha.
Selve stemningen av toner kan bli gjort med forskjellige hjelpemidler.
Mange bruker idag en såkalt ”tuner” eller på norsk, stemmeapparat. Dette er et lite elektrisk apparat som viser hvor mye du trenger å stemme for å få den ønskede tone. De er tilgjengelige i alle musikkbutikker og de koster ikke allverden.
Her er 3 tips for vedlikehold og optimalisering av bassgitaren. Dette er også ting du kan ha i bakhodet når du skal kjøpe en ny/brukt bass.
Optimalt skal halsen på bassen ”bue” seg litt vekk fra deg selv når du står med instrumentet i spilleposisjon. Det er ikke mye halsen skal bue. Halsen kan umiddelbart se rett ut selv om den er korrekt innstilt. Dette kan justeres via et hull i enden av halsen med en umbraconøkkel og hjelper å sette spenning på halsen. Hvis halsen er for rett vil strengene ligge for tett på gripebrettet og man må stramme. Hvis du ikke har noe erfaring med å justere halsen vil vi anbefale å gå til en profesjonell som kan vise deg dette. Å stramme/løse for mye kan gjøre skade på halsen.
Er begrepet du bruker om hvordan distansen mellom strengene og gripebrettet. Det betyr; hvor lang er avstanden du må presse ned mens du spiller. Noen bassister velger bevisst en høy action på grunn av lyden dette gir instrumentet. For begynnere vil vi anbefale en lav action.
Dette blir gjort ved å justere strengenes høyde på broen (nederst på halsen, der strengene holdes fast) Det er forskjellige systemer, men det er vanligvis noen små skruer som du må justere inn/ut for å endre strengehøyden. Optimalt sagt så bør strengehøyden bli satt såpass at strengene ikke klinger til gripebrettet når man spiller.
Mensur er strenglengden fra broen til de ender i halsen, Dette kan også stilles inn. Hvis mensuren er feil innstilt vil noen toner på gripebrettet være falske.
På baksiden av broen er det vanligvis noen skruer som man kan justere frem og tilbake, som gjør wrench kortere eller lenger. Hvis du har en tuner kan du stemme individuelle strenger på den normale måten, sette den samme tonen på strengen bare en oktav høyere for neste streng.
Vil du spille din egen sang? Så les her! I Dette eksempelet starter vi med Ro Ro Ro Din Båt. Grunnen for denne sangen er at den er enkel og og den har bare en akkord, nemlig D-dur. Legg merke til akkordene over sangen hver gang du ser en D, da skal akkorden spilles.
I D har vi to fingre over det andre båndet (oransje båndet) på G og E strengen, og vi har en finger i den tredje båndet (rødt bånd) på B strengen.
Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. VI har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!
Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.
Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail post@musikk-undervisning,no