Dersom man kan spille gitar, kan man da også spille ukulele? Eller er ukulelen det samme som en mandolin?
Her har vi satt sammen en guide til ukulelen, slik at du raskt kan få en grunnleggende forståelse av instrumentet. Du finner også gode råd til å komme i gang og får forutsetninger for å velge den riktige undervisningen.
Musikk-undervisning.no har dyktige musikklærere som underviser i ukulele, både online og i nærheten av deg. Online undervisning er et godt alternativ hvis tiden ikke strekker til i hverdagen. Det er enkelt, sikkert, og foregår direkte via din profil på Musikk-undervisning.no.
Ukulelen stammer fra Hawaii, hvor den fant sin nåværende form i slutten av 1800-tallet. Ikke lenge etter fant den veien til USA, hvor den sammen med lapsteel-gitaren (også fra Hawaii) bidro til å farge countrysjangeren med sine karakteristiske, livlige stemninger. Siden da har ukulelen vært en vanlig gjest, spesielt i akustisk pop og ulike roots sjangre - og selvfølgelig i surfemiljøer.
Ukulelen bruker myke nylon strenger, og med sitt smale, flate gripebrett og begrenset antall bånd, er det lett å lære å spille. Takket være sin lille kropp har ukulelen ikke mye volum, men med sin lyse tone skjærer den allikevel lett gjennom lydbildet.
For å kunne bruke de vanlige akkordgrepene - og ikke minst leke med andre - må ukulelen først stemmes på riktig måte. Det finnes en standard tuning (også kalt tuning), som brukes over det meste av verden og er basert på kammertone A på 440 hertz. Den er funnet ved hjelp av en stemmegaffel eller en elektronisk stemmemaskin, som også er tilgjengelig som en app for telefonen. Du kan også stemme med et piano hvis du vet hvordan tonene distribueres på tangentene.
Ved å skru på stemmeskruene blir de fire strengene innstilt på kammertonen. Tonene på halsen forekommer i samme rekkefølge som på en gitar (C-D-E-G-A-H), men ukulele strengene er forskjellige nemlig G-C-E-A. Denne standardstemningen gir et C6-akkord når du fjerner strengene og gir akkorder med en annen vakker lyd.
Nedenfor kan du se en video om hvordan man stemmer en ukulele.
Det er alltid viktig å varme opp før du begynner å spille og øve deg. På den måten forhindrer du overanstrengelse og i verste fall senebetennelse. Av samme grunn er det viktig å ha regelmessige pauser slik at musklene ikke begynner å spenne seg. Det vil være mer behagelig å spille hvis ukulelen hviler på låret i sittestilling og hvis nakken holdes i en vinkel som gjør det naturlig å bøye håndleddet. Hvis du spiller stående, bør beltet justeres slik at ukulelen er på samme sted på kroppen som når du sitter.
Akkorder er en kombinasjon av toner som sammen skaper en harmonisk samklang. På ukulelen finnes det flere måter å spille akkorder, som alle høres ulike ut og gir forskjellige muligheter.
Åpne akkorder krever ikke så mange fingre da også de løse strengene klinger med. Det vil si at noen av strengene blir spilt på, men ikke presset ned. Nedenfor finner du en liste over de mest grunnleggende akkordene.
Barréakkorder er basert på fast definerte fingerposisjoner som beveger seg opp og ned langs ukulelehalsen og tillater å spille halvtidsintervaller, noe som de åpne akkordene ikke gjør (med mindre man har en capo). Barréakkordene krever mer fingerkraft og større oversikt, men er i sin tur mer logiske og enkle i praksis når du har lært dem.
En skala er en fast sammensetning av toner, og tilsvarer - rent metaforisk - et alfabet som du skriver melodier med. Skalaen danner også utgangspunktet for hvorvidt tonearten er dur eller mol, men det er også mange skalaer som kan viske ut nyansene mellom dur og mol. Det kjenner man igjen blandt annet fra blues og indisk musikk. Når man har lært de ulike skalaene, er det lettere å komponere akkorder på nye måter, og jo flere skalaer men kan, jo større vokabular har du når du må improvisere.
Når du begynner med å spille ukulele er det viktig å finne en modell du liker. Ukuleler fås i mange prisklasser, men er generelt billige i forhold til andre instrumenter. Man behøver derfor ikke forplikte sig til et bestemt instrument resten av livet, da man altid kan opgradere senere når evnene og viljen vil det.
Hvis du er nybegynner på ukulelen har vi her samlet noen råd som gjør det enklere å begynne å spille.
Det gir bedre resultater å øve 10 minutter hver dag enn 1 time en gang i uken. Det hjelper også å venne til og trene fingrene. Oppbevar ukulelen innen rekkevidde, slik at du ikke trenger å bruke så lang tid på å finne den og pakke den ut.
Huden på fingrene må venne seg til strengenes motstand, og i begynnelsen kan du få ømme fingre og til og med blemmer hvis du spiller for lenge om gangen. Hvis øvelsene derimot holder på for lenge, bygger du ikke opp den nødvendige harde huden. Se råd nr. 1.
Du må også bli vant til å bruke fingermusklene uten å spenne musklene i håndleddet, underarmen, albuen og skulderen. Hvis man føler ubehag i hånd og arm, bytt posisjon og ta pause for å unngå skade. Til å begynne med kan det være en utfordring å bygge den nødvendige styrken, men den kommer raskere enn du tror og har ingenting å gjøre med kroppsstørrelse, alder eller generell styrke.
En ukulele er et delikat instrument som fortjener sin egen boks eller en gig-bag (en spesielt designet ryggsekk i tykk, beskyttende kvalitet). Ikke sett den mot veggen, og ikke legg den på gulvet: men istedet burde du skaffe et ukulelestativ slik at den står trygt og innen rekkevidde.
Ha alltid ekstra strenger i ukuleleboksen eller i giggen din. Når en streng ryker bør den erstattes umiddelbart slik at ukulelen holder sin stemning og oppsett og treet ikke endrer posisjon på grunn av endret trekk fra strengene. Da blir den heller ikke som en ny sykkel som blir stående og ruste bare fordi den har et punktert dekk.
Pass på at du spiller sanger du liker slik at øvelsene ikke føles som kjedelige hjemmelekser. Fortell læreren hva du vil lære, slik at dere sammen kan planlegge riktig undervisning for deg. Det er alltid en suksessopplevelse når du plutselig kan spille favorittsangene dine!
Her får du et par gode råd for å holde oppe motivasjonen
Hvis du allerede har en ukulele og gjerne kunne tenke deg å lære noen sanger, så har vi flere artikler hvor du kan lære å spille noen populære sanger her:
Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. VI har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!
Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.
Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail post@musikk-undervisning,no