Les litt om klarinett

Klarinetten er et blåseinstrument som er spesielt populært i klassisk musikk og jazz. Imidlertid har artister som The Beatles, Radiohead, Pink Floyd og Tom Waits også brukt instrumentet i sin musikk. I denne artikkelen kan du lese om instrumentets historie og dens struktur.

Close-up af mandehænder der spiller på klarinet

Innhold

  1. Klarinettens historie

  2. Om klarinetten

  3. Motta klarinettundervisning

  4. Hvem er Musikk-undervisning.no?

Klarinettens historie

Klarinetten er en del av treblåsefamilien og har eksistert siden ca 1690, da det første klarinettet ble laget av den tyske Johann Christoph Denner.

Ordet klarinett kommer fra italiensk og betyr lite trompet. Dette er fordi de første klarinettene som ble laget, hadde en lyd som minner om lyden av en trompet.

Klarinetten ble først brukt til seriøs musikk i midten av 1700-tallet, og fikk sin nåværende form i 1839. Før det var klarinetten et lite instrument. Det var først da de hadde lagt til registerklaffer i det 18. århundre at det første klarinett ble opprettet.

Gjennom årene har forskjellige materialer blitt eksperimentert med i disse registerklaffer. Videre ble antall fingerhull og antall klaffer eksperimentert med.

I 1839 ble den siste betydelige forandringen gjort hos klarinettet, noe som resulterte i det klarinettet vi kjenner i dag. Klarinettens klaff ble flyttet rundt, og et enklere fingersystem kalt Boehm-systemet ble laget.

Om klarinetten

Klarinettet er vanligvis laget av tre, men kan også produseres i plast, syntetisk harpiks og gummi. Under andre verdenskrig ble de til og med laget av metall, da det materialet var lettest å få tak i.

Når det gjelder spill, har klarinetten en stor bredde, noe som gjør det til et veldig populært instrument som appellerer til mange. Klarinettet er det blåseinstrumentet med det største toneregisteret.

Tonene dannes i disse fire registre:

  • Det dype register, som har en veldig bløt klang

  • Mellomnivået

  • Overblåsningsregistret, som har en lys og klar klang

  • Det høye registeret, som ofte brukes til dramatiske effekter

Klarinetten brukes ofte i klassiske komposisjoner, da det har en veldig spesiell lyd, men den spiller også en spesiell rolle i jazzverdenen. Blåseinstrumentet er, selv om det er et eldre instrument, fortsatt svært populært i dag. Klarinettet er et instrument du liker, enten du spiller for deg selv, for dine venner eller med andre.

Finn en lærer der du bor!

Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. Vi har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!

Hva er Musikk-undervisning.no?

Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.

Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail [email protected],noFinn en lærer i dag