Nettleseren din støttes ikke.
Vi støtter Chrome 111 eller nyere, Safari 16.4 eller nyere og Firefox 128 eller nyere.
Hvis du bruker en eldre versjon, vennligst oppdater nettleseren din. Vi anbefaler den nyeste versjonen av Google Chrome.

Guide til lærere med voksne elever

Guide til lærere med voksne elever

For mange lærere utgjør voksne elever en stor del av det totale antallet elever på Musikk-undervisning.no. Å jobbe med voksne tilfører et bredt spekter av opplevelser og utfordringer. Vi har hatt flere interessante samtaler med lærere om deres tilganger til undervisning som kan forbedre opplevelsen og øke utbyttet for både elev og lærer.

Start rolig

Etter hvert som vi blir eldre, bruker vi mindre og mindre tid på områdene utenfor komfortsonen vår. Å bli elev igjen, begynne på noe nytt, kan føles litt skremmende i voksen alder. Det er ikke uvanlig at en ny voksen elev er nervøs og spent på å starte med musikkundervisning. Det kan være lurt å ha noen åpne spørsmål klare slik at du kan bli kjent med eleven og hjelpe dem til å føle seg trygge. En av lærerne vi har snakket med, pleier å be nye voksne elever foreslå en sang man kan høre på sammen. Å lytte til og snakke om musikk som eleven elsker er et godt verktøy for raskt å skape et sterkt bånd med eleven. Videre vil det å fortelle eleven om hvordan undervisningen kommer til å foregå hjelpe eleven til å ha en god struktur, som er et viktig grunnlag for den musikalske utviklingen. Denne samtalen kan hjelpe eleven å nærme seg læringsprosessen med mer tålmodighet enn om de bare fokuserer på neste time. Vi anbefaler alltid at en voksen elev holder de 5 første timene før de reflekterer over om utviklingen harmonerer med målene deres.

Sett grenser

Det kan være en fristende tanke at «atferdsstyring» kun er forbeholdt arbeid med barn, men pedagoger som jevnlig jobber med voksne påpeker veldig raskt at dette ikke er tilfelle! Utfordringen som oftest nevnes er småprat. Det kan være forbundet med nervøsitet, da samtalen kan gi en pause fra utfordringene knyttet til læring.
Derfor kan det være lurt å være oppmerksom på dette, slik at samtalen ikke tar opp for mye av undervisningen. På sikt kan det være svært gunstig å finne noen strategier hvor man i det stille kan rette oppmerksomheten tilbake til musikken.
Relasjonen er også et nøkkelord i denne sammenhengen. For den uerfarne lærere kan grensen mellom lærer/elev og vennskap godt være utvisket. Det er ditt ansvar å sikre at den profesjonelle grensen opprettholdes. Innenfor denne grensen kan en trygg og vennskapelig relasjon utvikle seg over tid.

Avstemme forventninger

Voksne kan i årevis ha gått med en drøm om å lære seg å spille musikk. Det kan komme som en overraskelse når det begynner å gå opp for dem hvor lang tid det vil ta å nå målet. Å dele ting opp i spesifikke, oppnåelige mål kan hjelpe eleven med å fokusere på neste steg i stedet for den lange reisen som ligger foran dem. Å gjøre hver undervisning til en spennende og lærerik musikalsk opplevelse vil hjelpe reisen til å føles verdt innsatsen, uansett hvor lang den er.
Hvor raskt målet med reisen nås, avhenger selvfølgelig av hvor mye tid eleven kan bruke på å øve. Å ha ærlige samtaler med eleven om hva som kan gjøres vil hjelpe deg å skreddersy undervisningen til den enkelte. Dersom det er vanskelig for eleven å finne tid til å øve mellom timene, kan det være en god strategi å foreslå lengre timer og bruke mer tid på å repetere teknikker og øvelser til timene. Du kan også øke den musikalske utviklingen ved å følge eleven.

Del opplevelsen din

Vi håper du fant noe verdi i samtalene våre med erfarne lærere. Har du lyst til å bidra til intervjuet, så er du hjertelig velkommen til å sende oss sitater eller observasjoner.