Funksjonell harmoni

Funksjonell harmoni

Funksjonell harmonisk musikk analyseres med funksjonell analyse.

Nodepapir lagt på klavertangenter

Musikken er bygget på hoved- eller mollskalaer


Det er et hierarki i akkordene. dvs. at det er en akkord i midten, tonics på skalaens grunnleggende tone, og andre akkorder som høres ut som de er på vei mot det.

Du finner tonal kadens: T - S - D - T (les om funksjonsanalyse)

Musikken er basert på både quintuple affinitet og joint tone affinitet (modalharmonics) og vanlig toneaffinitet. Imidlertid er det mindre vanlig toneaffinitet enn i modale harmonier


Sjangre med funksjonell harmoni


Svært mye musikk er basert på funksjonell harmoni, like mye musikk er også bygget på den rene hoved- eller moll-skalaen. Det var spesielt i den klassiske musikken fra barokk og helt gjennom klassikerne og romantikken som den funksjonelle harmonien dominert. Men også jazz og mange samtidige popsanger er basert på funksjonell harmoni. Deretter havner de et sted mellom funksjonell harmoni og modalharmonikk på harmonisk trekant.

Hvis du vil lese mer om musikkanalyse generelt, har vi her en artikkel med all nødvendig kunnskap om musikkanalyse musikkanalyse.


Få undervisning i instrumentet


Hvis du vil få en dyktig lærer med relevant utdanning og flere års erfaring, tilbyr Musikk-undervisning.no instruksjon i instrumentet ditt på flere steder i landet. Du kan her se hvor du blandt andet har mulighed for at få undervisning:
Hvem er Musikk-undervisning.no?


Musikk-undervisning.no er en musikkskole med et fokuspunkt på et nettsted der vi lager kontakt mellom lærer og student. Vårt mål er å skape mer musikk i Danmark! Vi tilbyr utdanning til alle, uansett alder og nivå, som vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikken. Har du spørsmål om undervisningen, konseptet eller våre musikkteori-lærere, er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på tlf. 50 50 12 03 eller mail [email protected].