Bluesharmonikk

Bluesharmonikk analyseres med trinnanalyse. Bluesharmonikken har en rekke kjennetegn.

  • Blå toner (i melodi etc. – ikke i akkordene)

  • Baklengs kadenser og kvartforbindelse

  • Mange akkorder er utvidet med en liten septim, slik at det blir 7’ere

  • Akkordskjemaet er ofte en 12-takters-blues

Students playing acoustic guitar


12-takters blues

En 12-takters-blues følger et helt bestemt akkordskjema. Den er veldig bra å lære! Da kan man alltid si ”Skal vi ikke spille en blues?” til sine bandkamerater, og så kan man jamme og improvisere mye fordi alle vet hva akkordrekkefølgen er. Med trinnanalysen ser 12-takters-blues’ ut som følger: (1 takt på hver akkord):

I   I   I   I

IV   IV   I   I

V   IV   I   I/V (siste takt kan variere mellom I eller V)

Forbindelsen IV – I er en kvartforbindelse.

Forbindelsen V – IV er en baklengs kadense.

Som nevnt får akkordene ofte en 7'er på. En 12-takters-blues i C-dur kan derfor se ut som følger:

C7   C7   C7   C7

F7   F7   C7   C7

G7   F7   C7   C7/G7


Sjangrer med bluesharmonikk

Som navnet antyder hører bluesharmonikken hjemme i blues-sjangeren. Det er da også her man oftest finner den, men man kan også finne mange bluestrekk i jazz og rock, selvom de kanskje ikke helt følger 12-takters-blues-skjemaet.

Finn en lærer der du bor!

Hos Musikk-undervisning.no kan du motta undervisning av en dyktig og erfaren lærer. Vi har lærere rundt omkring i hele landet. Vi har dessuten undervisere til alle aldre og nivå, om skreddersyr undervisningen etter dine mål og ambisjoner - Så det er bare å komme i gang!

Hva er Musikk-undervisning.no?

Musikk-undervisning.no er en musikkskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaper kontakten mellom lærere og elever. Vårt mål er å skape mer musikk i Norge! Vi tilbyr undervisning til alle uansett alder og nivå, da vi har kompetente og dyktige lærere, som alle har flere års erfaring med musikk og ikke minst en ren politiattest.

Hvis du har noen spørsmål til undervisningen, konseptet eller våre gitarlærere, så er du alltid velkommen til å kontakte Musikk-undervisning.no på telefon 23 89 89 17 eller mail post@musikk-undervisning,no


Finn en lærer i dag